Византиското православно наследство наспроти европските искуства – Размислувања за идеалниот модел на секуларизам во Р. Македонија

2018-10-15T09:52:00+00:00 13 октомври, 2018|Настани|

Предавање од Научната средба: Европа, секуларизмот и религиозното образование, манастир „Свети Наум“, Охрид, 02 јуни 2018 л. Г. Почитуван отец Нектариј, Почитувана сестра Ефимија, Почитуван декан на Богословскиот факултет, Почитувани претставници на државната и на општинската администрација, Почитувани вероучители, Почитувани гости кои се интересирате за оваа проблематика, доц. д-р

Заврши четвртиот летен камп по Веронаука во Рајчица

2018-07-09T13:00:28+00:00 5 јули, 2018|Настани|

Последниве неколку дена, гости во монашката Обител на Светиот Георгиј Победоносец беа дваесетина девојчиња од Радовиш, Битола, Прилеп и Охрид. Во текот на петдневниот престој, тие имаа прекрасна и за нив многу корисна можност, освен предвидената едукативна програма, да се запознаат и со монашкото секојдневие, учествувајќи во разните послушанија

Заврши третиот летен камп по Веронаука

2018-07-09T12:53:16+00:00 29 јуни, 2018|Настани|

Во прекрасна духовна атмосфера и непосредна радост со најмладите, заврши и третиот летен камп во нашите свештени Обители, Бигорски и Рајчица. Овој пат, гости во нашите манастири беа 40-тина деца од Струмица, Гостивар, Кочани, Скопје и Прилеп, кои исто како и нивните пријатели од претходните смени, имаа можност, преку

Радосниот детски одек на вториот летен камп по веронаука

2018-06-26T09:02:22+00:00 26 јуни, 2018|Настани|

Со молитва и дружба, послушанија и забава, помина и вториот летен камп по веронаука во нашите свештени обители Бигорски и Рајчица. Над триесетина дечиња, овој пат повеќето од Битола и Велес, имаа можност пет дена, преку разни активности и часови по веронаука, да учат за основите на спасителната Христова

Охридската Архиепископија – главна тема на летните кампови по Веронаука во Бигорски и Рајчица

2018-06-20T10:05:06+00:00 16 јуни, 2018|Настани|

Деновиве во нашите две свештени Обители, Бигорската и Рајчичката, за огромна радост на најмладите од целата наша земја, започнаа летните кампови по Веронаука. Огромна радост, бидејќи децата со нетрпение чекаат да дојде периодот, во кој тие ќе можат низ наука, креативни активности и рекреација да се запознаат со основните постулати

Европа, секуларизмот и религиозното образование – тема на Научна средба

2018-06-06T13:24:28+00:00 3 мај, 2018|Настани|

Европа со своите специфични континентални вредности, секуларноста како уставно начело и религиозното образование во Европа, како и неговата практика во Македонија, беа тема на дискусија во рамките на Научната средба, што во организација на Асоцијацијата на професори по наставниот предмет Етика во религиите „Просветление“, се одржа викендов на 02

Годишно Собрание на Асоцијацијата на професори по „Етика во религиите“

2018-04-14T13:34:37+00:00 2 март, 2018|Настани|

Деновиве, во просториите на Богословскиот факултет „Свети Климент Охридски“, Скопје, во пријатна атмосфера се одржа годишното Собрание на Асоцијацијата на професори по „Етика во религиите“ „Просветление“. На собранието беа сумирани сите активности кои Асоцијацијата ги презеде во текот на 2017 година, како и резултатите од нив, а беа разгледани и

Втор семинар на професорите по предметот „Етика во религиите“

2018-04-18T18:13:07+00:00 1 ноември, 2017|Настани|

Во периодот од 27-28 ноември 2017 лето Господово, во х. „Молика“ во Битола, со благослов на Неговото блаженство, Архиепископот охридски и македонски г. г. Стефан, а под покровителство на Скопската, Преспанско-пелагониската, Повардарската, Брегалничката и Струмичката епархија на Македонската православна црква, Асоцијацијата на професорите по предметот Етика во религиите „Просветление“

Првиот семинар на професорите по предметот „Етика во религиите“

2018-04-14T12:10:01+00:00 24 април, 2017|Настани|

Бигорската Свештена Обител, којашто низ историјата воспитала и издигнала многу духовни и културни дејци и каде и во поново време духовно се образуваат сите што со вера притекнуваат во неа, во саботата од Светлата седмица, на 22 април 2017 лето Господово, беше домаќин на еден настан од исклучителна важност