Религиозната Едукација во Европските Училишта

2018-06-20T10:52:03+00:00 2 јуни, 2018|Публикации|

Проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски Образованието за религијата во училиштата на Европската унија претставува широк спектар на различни решенија. Причината за тоа е разновидноста на образовните системи, потоа на односите меѓу државата и верските заедници, како и различноста на националните религиозни истории. Во некои европски земји програмата за религиската настава зависи

Духовното образование на децата

2018-06-20T10:40:15+00:00 30 октомври, 2017|Публикации|

Монахиња Ефимија (Зајковска), манастир „Свети Георгиј Победоносец“, Рајчиц Светот на децата: богатство на благодат, разговор и дружба низ игра и славословие, силно и неповторливо доживување преку кое нова светлина и енергија продира во нашиот живот. Свет кој е особено богат, но едноставен, а ние возрасните, пак, сме прилично сложени, зашто

Ликот на вероучителот во образованието

2018-06-20T10:39:00+00:00 29 октомври, 2017|Публикации|

Предавање на семинарот ХРИСТИЈАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕВРОПА, 29 октомври 2017, Битола Отец Бобан Митевски, асистент на предметот Догматско богословие, шеф на Кабинетот на Поглаварот на Македонската православна црква и претседател на Асоцијацијата на професори по Етика на религии Темата што ми ја доделија за денешното обраќање е многу добро конципирана.

Застапеноста на христијанското образование во европските земји

2018-06-20T10:45:06+00:00 29 октомври, 2017|Публикации|

Предавање на Семинар: ХРИСТИЈАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕВРОПА, 29 октомври 2017 лето Господово Д-р Анета Јовковска, професор по предметот „Христијанска педагогија“, „Методика на религиската настава“, „Дидактика“ и „Библиско и светоотечко учење за воспитувањето“ при Богословскиот факултет „Свети Климент Охридски“, Скопје Во повеќето европски земји запознавањето со религиите, учењето за религиите или

„Поврзување со приказна“

2018-06-20T10:43:38+00:00 29 октомври, 2017|Публикации|

Водење на работилница на Семинар: ХРИСТИЈАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕВРОПА, 29 октомври 2017 лето Господово M-р Жанета Чонтева, советник за истражување и истражувачки проекти во образованието, Биро за развој на образованието, Министерство за образование и наука Во воведниот дел од обраќањето, советничката од Бирото за развој на образованието презентираше предлог истражувачки

Потребата на современото македонско општество од предметот Етика во религиите во образованието

2018-06-20T10:37:22+00:00 29 октомври, 2017|Публикации|

Предавање на Семинар: ХРИСТИЈАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕВРОПА, 29 октомври 2017, Битола Петар Миленков, професор по наставниот предмет „Етика во религии“ Почитувани колеги! Темата за која ќе говорам е значајна за нас како професори по Етика во Религиите и е сосема природно на овој семинар да се говори за важноста од

Црковното евангелие преку медиумите

2018-06-20T10:42:41+00:00 28 октомври, 2017|Публикации|

Предавање на Семинар ХРИСТИЈАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕВРОПА, 28 октомври 2017 лето Господово Ангел Карадаков - теолог и редактор на официјалниот сајт на БПЦ и главен редактор на сајтот Добротољубие Живееме во време кога човекот постојано е преплавен со информации. Протокот на информации се одвива во текот на дваесет и четири

Христијанската слобода и предизвиците на неолиберализмот во врска со темата за христијанското образование и современа Европа

2018-06-20T10:43:06+00:00 28 октомври, 2017|Публикации|

Предавање на Семинар: ХРИСТИЈАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕВРОПА, 28 октомври 2017 лето Господово Доц. д-р Костадин Нушев, професор по предметот „Христијанска етика“ на Софискиот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ и експерт во Културно-просветниот оддел при Светиот Синод на БПЦ - БП Почитувани отци, почитувани колеги и пријатели! Пред сѐ, би сакал

Црквата и општеството во контекстот на усилбите за запазување на традиционалните вредности во современа Европа

2018-06-20T10:41:54+00:00 28 октомври, 2017|Публикации|

Предавање на Семинар: ХРИСТИЈАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕВРОПА, 28 октомври 2017 лето Господово Александра Карамихалева, началник на Одделот „Врски со јавноста“ при Светиот Синод на БПЦ – Бугарска Патријаршија и главен уредник на Службениот дел на „Црковниот весник“ на БПЦ Важните прашања за сите луѓе низ сите времиња се егзистенцијалните: кој

Позитивни искуства од воведувањето на предметот „Етика во религии“ во основното образование

2018-06-20T11:03:05+00:00 22 април, 2017|Публикации|

Проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски, декан на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ - Скопје 22 април 2017 лето Господов Христос Воскресна! Ваше Високопреподобие, почитуван директор на Бирото за развој на образование, претставници на Бирото за образование, претседател и основачи на Здружението, почитувани членови на Управниот Одбор, почитувани колеги! Моето учество