About prosvetlenie

Овој автор сеуште не внел податоци.
So far prosvetlenie has created 23 blog entries.

Византиското православно наследство наспроти европските искуства – Размислувања за идеалниот модел на секуларизам во Р. Македонија

2018-10-15T09:52:00+00:00 13 октомври, 2018|Настани|

Предавање од Научната средба: Европа, секуларизмот и религиозното образование, манастир „Свети Наум“, Охрид, 02 јуни 2018 л. Г. Почитуван отец Нектариј, Почитувана сестра Ефимија, Почитуван декан на Богословскиот факултет, Почитувани претставници на државната и на општинската администрација, Почитувани вероучители, Почитувани гости кои се интересирате за оваа проблематика, доц. д-р

Секуларизмот и религиозното образование во Европа

2018-09-04T09:12:23+00:00 7 август, 2018|Слова|

Марија Ангеловска[1] Ми претставува чест и задоволство да бидам денес овде со вас и да го изнесам својот став во однос на тема која ми е блиска на срцето. Најважно од се’, би сакала заедно со вас да ја разгледам оваа тема од поинаков аспект или подобро кажано, би сакала

КОЛУМНА, ОТЕЦ ПИМЕН: Песочен замок

2018-07-09T13:06:27+00:00 9 јули, 2018|Слова|

Сите го знаеја Т. Џ. Припаѓаше секаде ама и никаде. Сите сметаа на него, но никој премногу. Со никого се немаше замерено. Имаше две деца Г. и З. Гледајќи ги како си играат низ дворот му светна идеја да тркнат до една од преспанските плажи. Не дека е времето за

Заврши четвртиот летен камп по Веронаука во Рајчица

2018-07-09T13:00:28+00:00 5 јули, 2018|Настани|

Последниве неколку дена, гости во монашката Обител на Светиот Георгиј Победоносец беа дваесетина девојчиња од Радовиш, Битола, Прилеп и Охрид. Во текот на петдневниот престој, тие имаа прекрасна и за нив многу корисна можност, освен предвидената едукативна програма, да се запознаат и со монашкото секојдневие, учествувајќи во разните послушанија

Заврши третиот летен камп по Веронаука

2018-07-09T12:53:16+00:00 29 јуни, 2018|Настани|

Во прекрасна духовна атмосфера и непосредна радост со најмладите, заврши и третиот летен камп во нашите свештени Обители, Бигорски и Рајчица. Овој пат, гости во нашите манастири беа 40-тина деца од Струмица, Гостивар, Кочани, Скопје и Прилеп, кои исто како и нивните пријатели од претходните смени, имаа можност, преку

Радосниот детски одек на вториот летен камп по веронаука

2018-06-26T09:02:22+00:00 26 јуни, 2018|Настани|

Со молитва и дружба, послушанија и забава, помина и вториот летен камп по веронаука во нашите свештени обители Бигорски и Рајчица. Над триесетина дечиња, овој пат повеќето од Битола и Велес, имаа можност пет дена, преку разни активности и часови по веронаука, да учат за основите на спасителната Христова

Охридската Архиепископија – главна тема на летните кампови по Веронаука во Бигорски и Рајчица

2018-06-20T10:05:06+00:00 16 јуни, 2018|Настани|

Деновиве во нашите две свештени Обители, Бигорската и Рајчичката, за огромна радост на најмладите од целата наша земја, започнаа летните кампови по Веронаука. Огромна радост, бидејќи децата со нетрпение чекаат да дојде периодот, во кој тие ќе можат низ наука, креативни активности и рекреација да се запознаат со основните постулати

Религиозната Едукација во Европските Училишта

2018-06-20T10:52:03+00:00 2 јуни, 2018|Публикации|

Проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски Образованието за религијата во училиштата на Европската унија претставува широк спектар на различни решенија. Причината за тоа е разновидноста на образовните системи, потоа на односите меѓу државата и верските заедници, како и различноста на националните религиозни истории. Во некои европски земји програмата за религиската настава зависи

Европа, секуларизмот и религиозното образование – тема на Научна средба

2018-06-06T13:24:28+00:00 3 мај, 2018|Настани|

Европа со своите специфични континентални вредности, секуларноста како уставно начело и религиозното образование во Европа, како и неговата практика во Македонија, беа тема на дискусија во рамките на Научната средба, што во организација на Асоцијацијата на професори по наставниот предмет Етика во религиите „Просветление“, се одржа викендов на 02