About prosvetlenie

Овој автор сеуште не внел податоци.
So far prosvetlenie has created 23 blog entries.

Годишно Собрание на Асоцијацијата на професори по „Етика во религиите“

2018-04-14T13:34:37+00:00 2 март, 2018|Настани|

Деновиве, во просториите на Богословскиот факултет „Свети Климент Охридски“, Скопје, во пријатна атмосфера се одржа годишното Собрание на Асоцијацијата на професори по „Етика во религиите“ „Просветление“. На собранието беа сумирани сите активности кои Асоцијацијата ги презеде во текот на 2017 година, како и резултатите од нив, а беа разгледани и

Втор семинар на професорите по предметот „Етика во религиите“

2018-04-18T18:13:07+00:00 1 ноември, 2017|Настани|

Во периодот од 27-28 ноември 2017 лето Господово, во х. „Молика“ во Битола, со благослов на Неговото блаженство, Архиепископот охридски и македонски г. г. Стефан, а под покровителство на Скопската, Преспанско-пелагониската, Повардарската, Брегалничката и Струмичката епархија на Македонската православна црква, Асоцијацијата на професорите по предметот Етика во религиите „Просветление“

Духовното образование на децата

2018-06-20T10:40:15+00:00 30 октомври, 2017|Публикации|

Монахиња Ефимија (Зајковска), манастир „Свети Георгиј Победоносец“, Рајчиц Светот на децата: богатство на благодат, разговор и дружба низ игра и славословие, силно и неповторливо доживување преку кое нова светлина и енергија продира во нашиот живот. Свет кој е особено богат, но едноставен, а ние возрасните, пак, сме прилично сложени, зашто

Ликот на вероучителот во образованието

2018-06-20T10:39:00+00:00 29 октомври, 2017|Публикации|

Предавање на семинарот ХРИСТИЈАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕВРОПА, 29 октомври 2017, Битола Отец Бобан Митевски, асистент на предметот Догматско богословие, шеф на Кабинетот на Поглаварот на Македонската православна црква и претседател на Асоцијацијата на професори по Етика на религии Темата што ми ја доделија за денешното обраќање е многу добро конципирана.

Застапеноста на христијанското образование во европските земји

2018-06-20T10:45:06+00:00 29 октомври, 2017|Публикации|

Предавање на Семинар: ХРИСТИЈАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕВРОПА, 29 октомври 2017 лето Господово Д-р Анета Јовковска, професор по предметот „Христијанска педагогија“, „Методика на религиската настава“, „Дидактика“ и „Библиско и светоотечко учење за воспитувањето“ при Богословскиот факултет „Свети Климент Охридски“, Скопје Во повеќето европски земји запознавањето со религиите, учењето за религиите или

„Поврзување со приказна“

2018-06-20T10:43:38+00:00 29 октомври, 2017|Публикации|

Водење на работилница на Семинар: ХРИСТИЈАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕВРОПА, 29 октомври 2017 лето Господово M-р Жанета Чонтева, советник за истражување и истражувачки проекти во образованието, Биро за развој на образованието, Министерство за образование и наука Во воведниот дел од обраќањето, советничката од Бирото за развој на образованието презентираше предлог истражувачки

Потребата на современото македонско општество од предметот Етика во религиите во образованието

2018-06-20T10:37:22+00:00 29 октомври, 2017|Публикации|

Предавање на Семинар: ХРИСТИЈАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕВРОПА, 29 октомври 2017, Битола Петар Миленков, професор по наставниот предмет „Етика во религии“ Почитувани колеги! Темата за која ќе говорам е значајна за нас како професори по Етика во Религиите и е сосема природно на овој семинар да се говори за важноста од

Црковното евангелие преку медиумите

2018-06-20T10:42:41+00:00 28 октомври, 2017|Публикации|

Предавање на Семинар ХРИСТИЈАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕВРОПА, 28 октомври 2017 лето Господово Ангел Карадаков - теолог и редактор на официјалниот сајт на БПЦ и главен редактор на сајтот Добротољубие Живееме во време кога човекот постојано е преплавен со информации. Протокот на информации се одвива во текот на дваесет и четири

Христијанската слобода и предизвиците на неолиберализмот во врска со темата за христијанското образование и современа Европа

2018-06-20T10:43:06+00:00 28 октомври, 2017|Публикации|

Предавање на Семинар: ХРИСТИЈАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕВРОПА, 28 октомври 2017 лето Господово Доц. д-р Костадин Нушев, професор по предметот „Христијанска етика“ на Софискиот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ и експерт во Културно-просветниот оддел при Светиот Синод на БПЦ - БП Почитувани отци, почитувани колеги и пријатели! Пред сѐ, би сакал

Црквата и општеството во контекстот на усилбите за запазување на традиционалните вредности во современа Европа

2018-06-20T10:41:54+00:00 28 октомври, 2017|Публикации|

Предавање на Семинар: ХРИСТИЈАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ЕВРОПА, 28 октомври 2017 лето Господово Александра Карамихалева, началник на Одделот „Врски со јавноста“ при Светиот Синод на БПЦ – Бугарска Патријаршија и главен уредник на Службениот дел на „Црковниот весник“ на БПЦ Важните прашања за сите луѓе низ сите времиња се егзистенцијалните: кој